Назад на главну страну

 

CD "Петар II Петровић Његош: Сабрана дела"

 

После три године рада, компакт диск и апликација "Петар II Петровић Његош: Сабрана дела" завршени су у марту 2007. године. То је прва електронска верзија Његошевих Сабраних дела и једно од првих издања те врсте било ког нашег писца.

После 15 година постојања сајта и 13 година од завршавања електронске верзије Сабраних дела П. П. Његоша, апликација/диск више неће имати подршку и не раде на новијим верзијама Windows оперативног система. Сајт и техничка подршка за апликацију/диск у овом облику постојаће до августа 2021. године.

Корисницима и свим заинтересованима биће омогућено да Његошевe књиге, које су ушле у електронску верзију његових Сабраних дела, преузму у Word/PDF формату.

За сада је омогућено преузимање само Горског вијенца (кликните ОВДЕ, Word)

Насловна страна компакт диска "Петар II Петровић Његош: Сабрана дела"

 

 

Приређивачи диска "Петар II Петровић Његош: Сабрана дела" и аутори овог Интернет сајта су Александар Лазић, др Предраг Јаничић и Александар Гогић - окосница тима који је приредио компакт диск "Данило Киш: Сабрана дела".  Они су и самостални издавачи електронских Његошевих Сабраних дела. Наиме, упркос многобројним и дуготрајним напорима, показало се да републичке и градске институције културе, као ни компаније у Србији, нису биле заинтересоване за финансирање овог капиталног културног пројекта.

 

Изглед апликације "Петар II Петровић Његош: Сабрана дела"

 

У оквиру овог пројекта све књиге су интерно репрезентоване у XML облику; сама апликација је ћирилична и ради на Windows 2000 и вишим платформама.

У апликацији су расположиви систем за претрагу и одређивање конкорданци, као и Регистар свих речи (Индекс) и Регистар властитих имена (Оними). Све књиге прошле су кроз вишеструке поступке форматирања, означавања и редиговања.

Дванаест књига које сачињавају прво електронско издање Сабраних дела Петра II Петровића Његоша су: 1. Пјесме; 2. Луча микрокозма; 3. Огледало српско; 4. Горски вијенац; 5. Лажни цар Шћепан Мали; 6. Свободијада, Глас каменштака; 7. Проза; 8. Преводи; 9. Писма; 10. Биљежница; 11. Тестамент; 12. Речник мање познатих речи и израза.

Осим другачије организације томова, електронска верзија Његошевих Сабраних дела разликује се од штампаних и у томе што се по први пут доноси комплетна Биљежница и цео текст Тестамента. За приређивање књига консултована су бројна издања - укључујући прва.

Електронско издање Његошевих Сабраних дела омогућиће нов увид у њих истраживачима, али и свим обичним читаоцима, посебно поклоницима Његошеве литературе. Очекујемо да овај диск буде користан материјал лингвистима и рачунарским лингвистима. На овом месту, као илустрацију, наводимо податак да једанаест Његошевих књига садржи 263263 речи, од тога 42153 различитих. Властитих имена има укупно 17458, а од тога 5668 различитих. Најчешћи оними су: Турчин/Турци (укупно 1788 појављивања), Бог (652), Црногорац/Црногорци (650), Србин/Срби (286).
 

*

Његошева Сабрана дела биће расположива у виду компакт диска, али и у виду апликације која ће се испоручивати путем електронске поште или скидати са Интернета. У оба случаја, сваки примерак је заштићен (погледајте детаље овде) и није могуће његово неовлашћено умножавање. Купцима у Србији биће испоручиван компакт диск или апликација (електронски) на основу уплате на динарски рачун. Купцима у иностранству биће испоручиван компакт диск или апликација на основу евидентиране уплате.

Куповина овог диска/апликације омогућиће даљи рад на дигитализацији наших великана литературе. 

 

*

Аутори захваљују Ивану Аћимовићу на помоћи у припреми сајта/диска и Стевану Кордићу (www.kordic.info) на љубазно уступљеним фотографијама за Његошеву биографију.

 

*

Назад на главну страну